Wie is de LAT en wat doen we ?

S.v. De Lange Afstand Tippelaars (kortweg “De LAT”) werd in 1937 opgericht door zeven jonge kerels. Hun namen staan vermeld in het verslag van Jan Sleutel van zijn herinneringen over het ontstaan van onze vereniging. Hij vertelt daarin over de behoefte die er toen was om lange afstanden te lopen en daarvoor niet te ver van huis te hoeven reizen.
Het accent kwam al snel te liggen op het verrichten van buitengewone prestaties, enerzijds het afleggen van extreme afstanden, anderzijds het meedoen aan snelheids-wedstrijden.
De vereniging heeft grote namen voortgebracht.

Jan Cijs veroverde tussen 1952 en 1970 dertien maal de Nederlandse titel snelwandelen 50 km. Daarnaast was hij de allereerste honderdman.

Van recentere datum en meer van de lange afstand was het Jan de Jonge.
Op zijn palmares staan o.a.: Parijs-Colmar, Honderdman, Centurion noem maar op.
Hij heeft het record van 45x Amsterdam-Leeuwarden.
Jarenlang was hij met Theo Koenis het gezicht van onze vereniging in de wereld van het snelwandelen.

Nu zijn dat: Frank van der Gulik, o.a. winnaar in 2016 van de Centurionrace (100 mijl) in Engeland en in september 2017 een van de 6 Nederlandse deelnemers aan de Spartathlon (246 km) in Griekenland.

Frank finisht in 2016 als winnaar van de Centurion-wedstrijd in Redcar (GBr)
 

Remco de Bruin (Europees Masterkampioen 2016 10 km) en houder van diverse masterrecords.

Remco tijdens zijn recordrace op de 20 km in dec. 2016 op de atletiekbaan van AV’23 in Amsterdam
 

De verschillende aspecten van de oorspronkelijk ontwikkeling van de club vind je nu nog terug in het programma dat wij voor 2018 aanbieden en hieronder presenteren.

Langeafstandswandeltochten.

De kwalificatie “Langeafstandswandeltocht”, vastgelegd in regels van de Stichting Lange Afstand, geldt voor tochten van 60 kilometer of meer.

Met onze klassieker “Amsterdam-Leeuwarden” over 150 kilometer, de “Kennedy-Mars-Hilversum” van 80 kilometer en de 60 kilometer afstand bij onze tochten vanuit Castricum en Berg en Dal bieden wij gevarieerde mogelijkheden. Voor elke tocht gelden er limieten. Zo ben je verplicht bij Amsterdam-Leeuwarden minimaal de snelheid van 6km/u te lopen. Bij de andere drie tochten mag het wat langzamer, maar blijft er een uiterste afmeldtijd.

Wedstrijd- en prestatietochten

Met onze winterserie wedstrijd- en prestatietochten in Amsterdam bieden wij de snelwandelaars met een licentie van de Atletiekunie de mogelijkheid hun prestaties met anderen te meten en (persoonlijke) records te lopen. Scheidsrechters beoordelen de atleten op hun techniek. De wedstrijden worden gelopen op een officieel gecertificeerd parcours van 2,5 km, waardoor gelopen records worden erkend.

Tegelijk met de wedstrijdlopers kunnen recreatieve wandelaars meedoen aan deze wedstrijden. Hun loopstijl wordt niet door de scheidsrechters gejureerd, hoogstens worden corrigerende aanwijzingen gegeven.

Recreatieve tochten

Voor de iets minder prestatiegerichte, meer recreatief ingestelde wandelaar bieden we gelijktijdig met onze L.A.-tochten de kortere afstanden van 40 of 25 kilometer. Onze voorjaarstocht vanuit ‘Castricum’ en onze herfstdagtocht vanuit ‘Berg en Dal’ gaan door prachtige natuurgebieden en krijgen ieder jaar weer veel complimenten. Wel zijn ze door het heuvelachtige en zanderige terrein aan de pittige kant.

De LAT op internet

Op deze internetsite www.delat.nl vindt u gedetailleerde informatie over onze vereniging en onze wandeltochten.
De site is betrekkelijk nieuw waardoor er nog niet zoveel verhalen over onze tochten op staan. In de toekomst zal dit zeker veranderen.

KWBN en Atletiekunie

Sv De LAT is aangesloten bij de bonden

           voor de wandelingen                                           voor de wedstrijden