Jubileumtocht wandeltempo

Tijdens de jubileumtocht wordt de eerste 100 km van de 180 km in groep gelopen. Dat gebeurt met een wandeltempo van circa 6,7 km/u. In de wandelgangen hebben we gehoord dat sommige mensen dit als 'erg hard' beschouwen. Daarom enige toelichting op deze keuze.

Het tempo is zo gekozen dat we om 4.30 uur kunnen starten - dat is al onmenselijk vroeg, maar dan kun je hopelijk nog een beetje slapen vooraf - en rond 23.00 uur in Amersfoort aankomen. Daar heb je dan een behoorlijke rustpauze voordat je tegelijk met de starters op de Kennedymars om middernacht weer vertrekt. 

Niet sneller dan 6,7 km/u

Het is zeker niet de bedoeling dat er harder wordt gelopen dan 6,7 km/u. De gedachte: "6,7 km/u zal wel 7 km/u worden" is dus absoluut niet het geval. De koplopers bewaken het lopen op schema. De mensen die sneller kunnen lopen moeten dus vooral de koplopers niet gaan opjagen. Het tempo van 6,7 km/u is het 'kruistempo' op de goed begaanbare wegen. De rustpauzes in het schema zijn zodanig ruim bemeten dat er ruimte is voor vertraging. Oorzaken van vertraging kunnen zijn: een onverhard stuk, een trap (we passeren een paar hoge bruggen over de rivier), even wachten bij een oversteek, een smalle passage... Het is dus niet zo dat dergelijke verloren tijd door sneller lopen moet worden ingehaald. In de praktijk zal het gemiddelde tempo (buiten de rustpauzes) dus wellicht dichter bij 6,5 km/u liggen. Waarom dan 6,7 km/u communiceren? Omdat je een iets hoger kruistempo moet kunnen hanteren om als gemiddelde op 6,5 km/u uit te komen.

Voor de mensen voor wie het opgegeven tempo op het randje ligt: neem bovenstaande informatie mee in je overweging om je in te schrijven voor deze monstertocht.

Tempo vrij vanaf Amersfoort

Vanaf Amersfoort wordt niet langer in groep gelopen. Daar heb je dus de ruimte om in tempo omlaag te gaan als je dat wilt. In tempo omhoog kan ook, maar niet al te veel. We anticiperen op het traject Amersfoort - Amsterdam op een tempo van ruim 7 km/u maximaal, met bovendien verplichte pauzes in Bunnik (vertrek niet eerder dan 4.30 uur) en Bilthoven (vertrek tussen 8 en 9 uur). Dit is voor ons noodzakelijk om het geheel logistiek behapbaar te houden.

Overigens, er zitten onverharde stukken in de route, maar geen verschrikkelijk zware stukken. De zwaarte is niet te vergelijken met bijvoorbeeld onze Bos-, Duin- en Strandtocht in Castricum of onze Herfstdagtocht in Berg en Dal. 

Meer info of inschrijven?

Bekijk vooral de informatie over de route, want die kun je al in zijn geheel bekijken. Meer algemene info over het jubileumweekend? Ga dan naar de informatiepagina. Op de informatiepagina vind je ook een link naar het online inschrijfformulier. Voor de 180 km en de Kennedymars is voorinschrijving (t/m 15 augustus mogelijk) verplicht.